22 July 2013

đźź© BIOGRAFIKOLEC TRABOINI   Albanian-American poet and writer, a journalist by profession, graduated from the University of Tirana, Albania in 1975. 1975-1991 scriptwriter for Kinostudio Albafilm Tirane, Albania. Traboini work included writing of scripts for documentary films. Recived 1-st National Prize for the film "Asdreni", 1976, first for the film "KĂ«shtjella e KĂ«ngĂ«ve" (The Castle of Songs), also won the best Film of the Year 1990 for the film "DĂ«shmi nga Barleti" (Witness from Barleti) - a war history of 1468-1478, in her hometown Shkoder, North Albania. He is the founder of the Albanian newspaper "Egnatia" in Athens, 1993, author of 35 books of poems, prosĂ©, and essays, and is one of the most active creative contributors of the Albanian Community in America. He is a contributor to the newspaper "Illyria" in New York, and newspapers and magazines published in his native country, Albania.

PORTRETI ARTISTIK I KINEASTIT,GAZETARIT DHE POETIT TRABOINI

Kolec Traboini, autor i 30- librave me poezi, prozë dhe esè, u lind në Shkodër dhe është i biri i patriotit të njohur Palok Traboini - mësues, publiçist dhe sekretar i Dedë Gjo Lulit, Flamurtar i Deçiqit më 6 prill 1911, pjesmarrës në dy luftëra kombëtare, ajo e Pavarësisë dhe Lufta e Koplikut 1920.
I mbetur jetim në moshë të vogël, jetoi për disa vite në Shtëpinë e Fëmijës në Shkodër. Ka ndjekur për dy vjet shkollën Pedagogjike "Ndrec Ndue Gjoka" në Tiranë. Pas kryerjes së shërbimit ushtarak në Tropojë, ka punuar rreth 4 vjet në Kombinatin e Drurit në Shkodër. Më pas ka vazhduar studimet në Universitetin e Tiranës, dega Gazetari. Gjatë kohës që ishte student botoi librin me tregime "Petalet e bajames së hidhur" 1973, i cili u vlerësua me çmim inkurajues në konkursin Kombëtar të Letërsisë dhe Arteve.
Pas mbarimit të studimeve është emëruar redaktor-skenarist në Kinostudio, Tiranë, ku punoi 16-të vjet, ndërsa për një dekadë drejtoi redaksinë e filmit dokumentar. Është fitues i kupave për filmat dokumentarë në dy festivale kombëtare të filmit shqiptar: "Asdreni" 1976, "Kështjella e këngëve" 1990. Filmi "Dëshmi nga Barleti" me skenar e regji të K. Traboinit u vlerësua si filmi më i mirë i Kinostudios për vitin 1990. Eshtë autor i mjaft filmave të vlerësuar, si "Kol Idromeno", "Hasan Prishtina", etj, si dhe skenarist edhe i disa filmave vizatimorë ndër të cilët "Portreti" me regji të Artan Makut, film i cili stigmatizonte me guxim megallomaninë e udhëheqësve të kohës së diktaturës. Eshtë skenarist i filmit dokumentar "Përse kështu"(Estetika e veshjeve) që kritikonte të metat e dobësitë e sistemit të prodhimit konfeksional në kushtet e mekanizmit të vjetëruar të ekonomisë së ngecur shqiptare(1989-1990), film që u ndalua të qarkullonte sepse organet e nomenklaturës komuniste e konsideruan nxirje të realitetit socialist(Gazeta Mapo, 17 mars 2011).
Situatën e krijuar në 1990, Traboini e priti me entuziazëm dhe mori pjesë gjallërisht në veprimtarinë demokratike. Në 16 janar 1991 boton në Gazetën "RD" shkrimin me titull "Vlera e simboleve kombëtare", ku kërkonte publikisht heqjen e yllit komunist nga flamuri kombëtar. Eshtë nisiator dhe organizator i të parit tubim të krijuesve dhe intelektualëve të Tiranës në përkrahje të zhvillimeve demokratike, e cila u kthye në një demostratë të fuqishme antikomuniste.
Traboini largohet nga ShqipĂ«ria nĂ« 28 shkurt tĂ« vitit 1991 dhe vendoset si emigrant jo legal nĂ« AthinĂ«. Kjo gjendje pasigurie nuk e pengoi atĂ« qĂ« mĂ« 10 Prill 1993, tĂ« krijonte e tĂ« shpĂ«rndante ndĂ«r emigrantĂ«, tĂ« parĂ«n gazetĂ« nĂ« gjuhĂ«n shqipe nĂ« Greqi “Egnatia”. NĂ« Greqi bashkĂ«punoi me presidentin e arvanitasve tĂ« GreqisĂ«, studiuesin e publiçistin e madh, Aristidh Kola (1944-2000). GjatĂ« viteve tĂ« jetĂ«s si emigrant nĂ« AthinĂ« botoi tre libra midis tĂ« cilĂ«ve “Balada e largĂ«sive” - i pari libĂ«r nĂ« gjuhĂ«n shqipe i botuar nĂ« Greqi, njĂ« album me poezitĂ« e emigrantĂ«ve shqiptarĂ«.
NĂ« gusht 1995, Traboini me status legal emigroi nĂ« SHBA dhe u vendos nĂ« qytetin e Bostonit. NĂ« AmerikĂ« shkroi e botoi rreth dhjetĂ« libra me poezi, prozĂ« e publicistikĂ« ndĂ«r tĂ« cilĂ«t: “KatĂ«rkĂ«ndĂ«shi i mundimeve”-prozĂ«, “Mos vdis dashuri”-poezi, “E vĂ«rteta pĂ«rvĂ«luese e Aristidh Kolias”-esè, “Requiem pĂ«r njĂ« gjethe”-poezi, “Lufta e Maleve-Palok Traboini”-letĂ«rsi dokumentare, “Koha e prostitutave”-lirika&etyde. NĂ« vitet e fundit ka botuar "Itaka grua"-lirika, “Kujto poetin”, njĂ« album poetik pĂ«r 40 poetĂ« qĂ« nuk jetojnĂ« mĂ«, nĂ« mes tyre pesĂ« tĂ« ekzekutuar nga diktatura si dhe pĂ«rmbledhjen e fundit me lirika “Lule Pellazgjike”. SĂ« shpejti sheh dritĂ«n e botimit libri i tij me shqipĂ«rime nga poezia botĂ«rore “Nga Safo tek Bukowski”.
NĂ« dekadĂ«n e fundit ka realizuar mbi pesĂ«dhjetĂ« krijime filmike tĂ« metrazhit tĂ« shkurtĂ«r, duke pĂ«rfshirĂ« filma dokumentarĂ« si “MartirĂ«t”, realizim i vitit 2011, qĂ« ka si subjekt masakrĂ«n e bĂ«rĂ« nĂ« vitet e diktaturĂ«s ndaj klerit katolik shqiptar, ku u ekzekutuan 32 meshtarĂ«, njerĂ«z tĂ« kulturĂ«s dhe tĂ« dijeve, poetĂ«, studiues dhe folkloristĂ«. Traboini Ă«shtĂ« autor i dhjetra etydeve filmike - poezia nĂ« ekran, tĂ« realizuara prej tij si sintezĂ« e krijimtarisĂ« sĂ« vet si poet dhe kineast.
PĂ«r veprimtarinĂ« poetike dhe esèistike Ă«shtĂ« vlerĂ«suar me çmimin e pĂ«rvitshĂ«m letrar “Pena e ArtĂ«-Kadmus” 2008 nga Klubi i ShkrimtarĂ«ve “Drita” AthinĂ«. NĂ« vitin 1994, Kolec Traboini Ă«shtĂ« pranuar anĂ«tar i FederatĂ«s NdĂ«rkombĂ«tare tĂ« GazetarĂ«ve, me qendĂ«r nĂ« Bruksel, ndĂ«rsa nĂ« nĂ«ntor 2001 nga Kongresi i Lidhjes Shqiptare nĂ« BotĂ« mbajtur nĂ« Prizren, Ă«shtĂ« zgjedhur anĂ«tar i kĂ«shillit drejtues tĂ« LSHB-sĂ«. EshtĂ« ndĂ«r krijuesit shqiptaro-amerikanĂ« mĂ« aktiv nĂ« shtypin e Komunitetit Shqiptar nĂ« AmerikĂ«.

Gazeta “Metropol” Nr.2521 f. 22, 23 nĂ«ntor 2011
NjĂ« biografi krijuese nĂ« televizionin NTV TiranĂ«  2011
 ______________