29 June 2016

Mbi polemikat denigruese të ndërsjellta të Artur Zhejit dhe Andi Bushatit

KUR INTELEKTUALËT E NJË VENDI U SHËRBEJNË KASTAVE POLITIKE QË VEPROJNË SI BANDA MAFIOZE, MJERË POPULLI SE I KA HUMBUR EDHE SHPRESA E FUNDIT

  Mbi polemikat denigruese të ndërsjellta të Artur Zhejit dhe Andi Bushatit. Është luks i tepërt që gazetarët të merren me njëri-tjetrin në kohën kur problemet e atdheut janë katastrofale.

                      Andi Bushati                                                                            Artur Zheji                                
Çfarë janë këto mllefe e shfryrje i nderuar Artur Zheji. Pse merreni me të tilla gjëra të vogla që nuk të çojnë kurrkund. Kujt i duhen. Ke gjë për ish mikun tënd Andi Bushati për sa i përket ideve të tij të gabuara, apo do të na thuash se paske punësuar një femër kur ishe në TVSH me porosi të Andit...që e thua e nuk e thua. Po punë e madhe. Kujt i plasi se paska ndërhyrë Andi Bushati për të punësuar një femër. Kë po çudit kjo, kur këtë vit, një drejtoresh arsimi në Lushnjë përcillte për "testim" mësuese të bukura që të kalonin në krevatet e shefave të Partisë që të fitonin të drejtën për tu punësuar, i dimë këto.Gjithë populli i di...Janë të reja e po na thua se një femër u punësua ne TVSH këtu e 7-8 vjet më parë. Po në këtë Shqipërinë tonë të sallahaneve një ministër kaloi në kallam kush e di sa femra në Ministrisë së Kulturës dhe gjemb në këmbë nuk i hyri, madje dhe e shpërblyen se i shkelen privatësinë në shtëpinë e vet, më sakte në krevatin e vet.
Kurrë me mos shkruaj të tilla shkrime i nderuar Artur Zheji, se ke mbiemër të madh e të admirueshëm. Ruaj dinjitetin tënd edhe kur e sulmon një gazetar, por për idetë e tij e jo për gjëra personale. As Andi Bushatin por as Kastriot Myftaraj dhe as mua që po te shkruaj nëse nuk të pëlqen ky shënim. Gazetaria lufton me ide dhe përballet me ide. Ajo dhe vetëm ajo është fushëbeteja e një gazetari me sedër profesionale. Se çfarë bën tjetri me jetën e tij, a ja fal moralit apo ja fal dreqit është punë për të, nuk është biznesi yt, të thonë në Amerikë.
Më vjen shumë keq. Kurrë nuk prisja të shkruaje një shkrim të tillë denigrues jashtë kulturës e profilit tënd për një koleg gazetar, por as prej Andi Bushatit gjithashtu. Nuk kam simpati për asnjë politikan e as ndonjë palo parti. Janë një tufë maskarenjsh. Banditë që po e shkatërrojnë këtë popull. E pse u dashka që për hir të tyre gazetarët ti vënë munxat njëri tjetrit. Dhe një gjë që dihet, por ja vlen të theksohet, kur intelektualët e një vendi u shërbejnë neveritshëm kastave politike që veprojnë si banda mafioze, mjerë populli se i ka humbur edhe shpresa e fundit.
Me respekt!

Kolec P. Traboini
30 qershor 2016

25 June 2016

🟥 Përdhunimet e femrave nga osmanët/ skica nga Gottfried Sieben 1909

PËRDHUNIMET E BALLKANIT 1909

Grafika nga  Gottfried Sieben

Dalin pa censurë skicat e tmerrit, përdhunimet e femrave shqiptare nga ushtarët osmanë (+18) Janë skica të tmerrshme. Një gjenocid përdhunimesh dhe vrasjesh mbi femrat shqiptare, por edhe të vendeve të tjera të Ballkanit, të cilat ishin të krishtera dhe nuk pranonin të ndërronin besim.
 


Gra përdhunohen para bashkëshortëve të lidhur, minorene që zhvirgjërohen në grup, vrasje të familjarëve teksa femrat e familjes përdhunohen, duke parë skena gjaku… Libri u titullua “Balkangreuel” (Përdhunimet e Ballkanit) dhe mban firmën e autorit Archibald Smith, por që emri i vërtetë i tij është Gottfried Sieben. Ilustratori austriak i librave e botoi veprën me pseudonim asokohe, jo vetëm për përmbajtjen pornografike, por edhe sepse ilustrimet ishin pa censurë, ku masakra e seksit dhe e gjakut ishte tej çdo imagjinate.
 

Grafikat janë një pjesë nga përshkrimi i 12 ilustrimeve të rralla që “rrëfejnë” historinë e tyre, ku së paku 3 nga skicat janë realizuar në Kosovë. Kështu thuhet në librin e rrallë që u botua në një edicion të ndaluar prej vetëm 520 kopjesh në vitin 1909, në Vjenë. Libri qarkulloi vetëm në qarqet elitë vjeneze dhe nuk u nxor në shitje. Shtatë vite më pas libri u ribotua, por sërish jo për masën. U kthyen edhe si kartolina të veçanta, për personazhe të veçantë. Aktualisht, këto ilustrime sapo kanë ridalë në treg pa censurë dhe mund të sigurohen vetëm me porosi në internet.
 

Nëpër sajte dhe rrjete sociale sllave dhe greke, bandat që vrisnin dhe çnderonin gratë në grup janë etiketuar si shqiptarë. Kur, në fakt, femrat shqiptare të Kosovës dhe të Veriut të Shqipërisë janë disa prej viktimave në këto skica horrori të Gottfried Sieben. Libri e thekson qartë se përdhunuesit janë ushtarët turq, pavarësisht interpretimeve nacionaliste që i bëjnë armiqtë ballkanikë të shqiptarëve.