21 November 2018

Vatikani nderon persekutorin e diktaturës - nga Kolec P. Traboini


VATIKANI NDERON PERSEKUTORIN E DIKTATURËS
Juda takon Papen. Hapu dhé të futemi se mbi dhé mbretëron shejtani!

Nga KOLEC P: TRABOINI

Në një foto të përcjellë nga mediat neokomuniste në Tiranë, Papa Francesku pret e nderon ish ministri i Brendshëm të diktaturës komuniste të Shqipërisë, Gramoz Ruçi. Vatikani kësisoj po e ndyen ndjesinë e katolikëve të Shqipërisë dhe meshtarëve Martirë të fesë që u vranë nga raca e poshtër e komunistëve shqiptare.
Kjo pritje, 27 vjet pas përmbysjes së komunizmit, kur ish komunistët vazhdojnë të sundojnë egërsisht këtë popull duke e lenë në mjerim dhe në arrati (40 për qind e popullsisë ka marrë nga sytë këmbët nëpër botë)  është një njollë e zezë dhe e turpshme për Vatikanin, sepse rehabilitimi i kriminelëve të diktaturës komuniste është mëkati më i madh ndaj viktimave dhe ndaj Zotit.

Kujtoj në këtë çast Monsinjor Ernest Çobën, përmbys atje në varr, në Kishën Katolike të Shkodrës. Por edhe rreth 100 meshtarë të vrarë e masakruar, burgosur, torturuar nga falangat e Ministrisë se Brendshme të diktaturës që ishin djajtë e kuq të komunizmit vrastar.
E dimë që Papa ka një protokoll. Pret çfarë i sjellin shtetet e qeveritë. Natyrisht. Por jo detyrim e imponim. Askush nuk e imponon Papën.  Këlyshët e bushtrave bolshevike të Tiranës kërkojnë rehabilitim. Vatikani nuk është aq i pa ditur dhe Papa nuk është as shurdh e as qorr. Duhet të dëgjojë çfarë thotë populli dhe jo kastat hajdute që e kanë kapluar këtë vend dhe e keqtrajtojnë mizorisht këtë popull. Nuk besoj kurrë se në kanunoren e Vatikanit shkruhet se nderohen kriminelët e djajtë e kuq të komunizmit që vrasin popullin e vet dhe persekutojnë katolikët.
Çfarë duhet të mendojë populli i përgjakur i Shkodrës.
Po malësorët shqiptarë të vrarë, burgosur e internuar si duhet ta gjykojnë këtë pritje të ish ministrit të diktaturës komuniste më të egër e më gjakatare në Europë?!
A ka gjë për të thënë komuniteti i sotëm katolik i Shqipërisë?
A janë në një mendje me këtë rehabilitim të kriminelëve komuniste të gjithë meshtarët e sotëm të Kishës Katolike Shqiptare?
Po ata që kane arritur ti shpëtojnë ferrit të djajve të kuq a duhet të heshtin?
Dom Gjergj Meta bën plot shkrime në shtypin e Tiranës, a ka gjë për të thënë kësaj herë?
Hapu dhé të futemi se mbi dhé mbretëron shejtani!

20 nëntor 2018

05 November 2018

Në kërkim të një Bashkimi Kombëtar - nga Aristidh P. KolaNË KËRKIM TË NJË BASHKIMI KOMBËTAR

Nga ARISTIDH P. KOLA

Dhe kush mund t’ua tregojë këtë rrugë? Kush ka detyrë dhe obligim, por dhe mundësinë për t’u treguar rrugën e shumdëshiruar? Ja një pyetje që u vihet sot intelektualëve, si atyre që ndodhen brenda dhe jashtë Shqipërisë. Është ndoshta e hidhur të konstatoj se në shekujt e kaluar, intelektualë të lavdishëm me origjinë shqiptare, jo vetëm që nuk luftuan për t’i treguar rrugën e bashkimit këtij populli tragjik, por bënë çmos për të ndarë nga kombi pozitën e tyre. Shumë fshihnin edhe origjinën e tyre….
Intelektualët e rinj, nuk mund të kenë të njëjtën pikpamje, sepse janë të ndërgjegjësuar për problemin dhe mendojnë se do t’i japin shpejt a vonë llogari historisë që nuk korruptohet, që mban pendë për të shkruar.
Nëpërmjet njohurisë së historisë së vërtetë dhe parahistorisë së popullit dhe të shkaqeve që e kanë çuar në fatin e keq të sotëm, do të fillojë të lëshojë filiza vizioni dhe shpresa për të ardhmen e tij. Por historia e popullit shqiptar akoma nuk është e shkruar. Akoma mbeten të panjohura shumë shkaqe dhe shumë prirje tendencione, nga të cilat disa konsiderohen të justifikuara, të tjera të pajustifikuara, megjithë që unë personalisht nuk pranoj as edhe një justifikim në fshehjen ose shtrembërimin e historisë. Si arritjet, si dështimet janë të dobishme si pjesë didaktike të historisë së një populli.
Nga njohja e thellë e historisë së vërtetë do të ndërgjegjësohej populli jo vetëm për virtytet e tij, por kryesisht për të metat e tij dhe do të gjejë mënyrën t’i kapërcejë të metat dhe të kultivojë virtytet. Dhe ky obligim ndodhet kryesisht në supet e intelektualëve. Në mënyrë e veçantë, intelektualët e diasporës edhe pse ndodhen larg atdheut të tyre, kanë avantazhin të shohin çka ndodh atje me qartësi mendore më të madhe dhe më objektivisht, prej përvojës që kanë nga kontakti me popujt e tjerë për zgjidhjen e problemeve kombëtare të rëndësishme.
Detyrë të rëndësishme për intelektualët e diasporës do të konsideroja kultivimin adekuat të ndërgjegjësimit dhe përqëndrimin në gjetjen e lidhjes së hallkave të humbura të zinxhirit kombëtar.
Çfarë duhet kuptuar me këtë?
Për sa u përket atyre që janë brenda Shqipërisë, intelektualë, artistë dhe në përgjithësi njerëzit e mendjes dhe të artit, kuptohet se ata kanë peshën më të madhe. Periudhat e kryengritjeve, e ndërrimeve me dhunë të sistemit ose dhe të ndërrimeve të thjeshta në strukturat sociale ekonomike të një shteti, mbartin një rrezik që nuk duket menjëherë. Brenda një nate, një jave ose një viti, mund të përmbysen dhe të rrëzohen vlera shekujsh me ndërgjegje ose pa ndërgjegje.
Populli shqiptar me “kokfortësinë” që e karakterizon konservatorizmi, arriti të ruajë vlera ideale dhe modele kulturore nëpër shekuj. Besa, sedra, krenaria, drejtësia, sensibiliteti gjithashtu dhe shumllojshmëria e madhe e formave të artit popullor dhe të kulturës, rrezikohen të rrafshohen brenda një minimumi kohe.
Shqipëria del nga një periudhë e gjatë izolimi dhe e lirive të kufizuara, në një botë ku mbisundon gjuetia e pasurimit të lehtë dhe e lavdisë së lehtë. Ndjen se ka aftësi të futet në këtë lojë, ku nuk ekzistojnë ligje, rregulla humanizmi dhe sensibiliteti si dikur në kohërat e shkuara.
Shqiptari i sotëm nuk ka mundësi kohore, as edhe luksin të adaptojë këtë gjueti me masat tradicionale, përkundrazi rrezikon të adaptohet, gjë që u duk në mjaft raste tek refugjatët e viteve të fundit.
Ky “karakteri i ri” i refugjatëve do të transferohet sigurisht dhe në Shqipëri, siç përhapet një sëmundje epidemike. Kush do t’i konstatojë këto rreziqe dhe si do të bindet populli t’i verë frerin kësaj të tatëpjete të rrezikshme që kërcënon të shndërrojë shqiptarin në një ujk të uritur për bashkëqytetarin dhe bashkëpatriotin e tij?
Nga ana tjetër, kjo liri e befasishme mbas gjysmë shekulli primitivimi dhe izolimi nga modernizimet kulturore dhe artistike, e ka shndërruar zemrën e tij në një arë të etur që është gati të pranojë jo vetëm shiun e pastër dobiprurës, por edhe çdo lloj ujërash të qelbura.
Me një predispozitë të tillë psikologjike si mund të rezistojë ndaj “imperializmit kulturor” që ndodhet në kulmin e tij? Si mund të rezistojë ndaj shndërrimit të tij kulturor në rast se artistët dhe intelektualët e mëdhenj shqiptarë, vetëm konstatojnë rreziqet, pa sugjeruar masa efikase? Frymëzimet e tyre duhet t’i marrin nga burimi shumë i pasur dhe i pashfrytëzuar gjer më sot i artit dhe historisë së popullit të vet.
Kultivimi i një trungu kombëtar kulturor është i domosdoshëm dhe i nevojshëm, njësoj i barasvleshëm me forcimin ushtarak të mbrojtjes së një kombi, të një populli sot e përherë. Popujt që humbën identitetin e tyre kulturor shpejt u zhdukën. Tek shumë intelektualë dhe artistë që kanë ardhur si emigrantë në Greqi, e kam konstatuar këtë rrezik dhe u them se nuk më intereson në qoftë se kanë aftësinë të këndojnë bukur si Michael Jackson ose të lozin veglat muzikore si Louis Armstrong, ose Pablo Casals, ose të pikturojnë si Picasso apo Dali, por duhet të jenë të aftë të krijojnë vepra që të kenë personalitetin dhe identitetin shqiptar.
Nuk më intereson të kenë aftësinë e mimetismit, por aftësinë e krijimtarisë me kuptimin e termit të vjetër grek: krijimtari, krijoj, krijues.
Rrjedhimisht krijues është ai që bën një vepër që frymëzohet nga populli i tij dhe i drejtohet popullit të tij.
Në qoftë se kjo vepër është me të vërtetë e madhe do të ketë dhe rrezatim botëror. Ata që nisen anasjelltas, d.m.th me synimin të bëjnë vepra botërore, duke mos shikuar popullin e tyre kanë simptoma patologjike të një personaliteti të turbulluar.
Gjithë këto sigurisht “Ia them nuses që t’i dëgjojë vjehrra”. Dhe në këtë rast “vjehrra” është udhëheqja politike e Shqipërisë që i uroj të mos ketë “vesh të rëndë”.

 “Aristidh Kola”  f.9 -13, nga Kolec Traboini / ISBN 978-9928-04-200-2 Pantheon Books/ Emal 2014


Nga libri "Aristidh Kola" 2014, që nuk gjendet në shitje në asnjë librari për shkak të politikës antikombëtare të ministrisë aktuale të kulturës. Kush e dëshiron këtë libër mund ti shkruaj autorit në këtë e-mail adresë: traboini@yahoo.com

WORLD POETICA CHANNEL