14 November 2016

Donald Trump për ndërhyjen në Kosovë 1999DONALD TRUP PËR NDËRHYRJEN NË KOSOVË
- Ka thënë në një intervistë televizive në vitin 1999 - 

Do të veproja ndryshe, edhe pse e di se do të tingëlloj çuditshëm te shumëkush. Shiko kaosin që kemi shkaktuar në Kosovë. Unë mendoj që ne mund të themi se kemi humbur vetëm disa njerëz. Padyshim se ne ishim 10 mijë metra larg me aeroplanë prej ku po hidhnim bomba. Por shiko çfarë i bëmë atij vendi, atyre njerëzve; sa shumë vdekje dhe vuajtje u kemi shkaktuar. Ne do të duhej të shkonim atje me trupa tokësore, do të kishte vrasje edhe në këtë opsion por më pak. Nuk do të ishte situata kaq kaotike sa është tash. Njerëzit u përzunë nga tokat e tyre, nga territoret e tyre, çdokush po ikën kah po mundet dhe askush nuk po e di se çfarë po ndodh. Janë me mijëra të vrarë”.

Ndërsa Kryeministri shqiptar vazhdon të shpifë e mashtroje opinionin në mënyrë të paskrupullt edhe nga New Yorku, se gjoja Donald Trump ka qënë kundër ndërhyrjes në Kosovë. Po tani Edi Rama këto shpifje vazhdon ti këtë për kandidatin apo për presidentin e zgjedhur. Ku ja çon mushka drite këtij shpifësi, a ka njeri të na thojë? 

Kolec P. Traboini
14 nëntor 2016

09 November 2016

Kryeministri shpërndan njoftime të rreme për Flamurin e Deçiqit- nga K.TraboiniKRYEMINISTRI EDI RAMA SHPËRNDAN NJOFTIME TË RREMË PËR FLAMURIN E DEÇIQIT 1911.

Meqë e tjetërson historinë e Hotit, së shpejti do ti nis me postë librin “Flamuri në Deçiq” i Palok Traboinit (mësuesi e luftëtari,sekretari i Ded Gjo Lulit) që të mësojë historine e këtij flamuri që ai kërkon tua faturojë mërgimtarëve në Amerikë të cilët e paskan sjellë në Kosovë nëpërmjet permetareve Gore Dindit dhe Toke Pollos. Krejt pa lidhje kjo histori. Se ku i gjen kryeministri këto histori nuk e di por mua si i biri i Palok Traboinit me shqetëson tjetërsimi i historisë e shpërndarja e informacioneve të rremë aq më tepër kur shpërndarës i keqinformimeve është në një post të lartë qeveritar. Ai flamur z. Kryeminister është porositur në Vjenë dhe është paguar nga Alardo Kastrioti dhe për të shkuar për ta marr  e sjellë në Hot, është dërguar  Palok Traboini. Lexo librin e Petraq Pepos “ Kujtime veteranësh” 1962 dhe atje do të gjeni fakte në lidhje me këtë flamur.
Edhe me mua z. Edi Rama ka bërë te njëjtën gjë. Mitingun e organizuar prej meje në janar 1991, ku ka folur edhe ai për ca kinezë e arabe, ja ka faturuar Sali Berishës. Kam një shkrim të plotë për këtë miting, por mesa duket ai nuk lexon asgjë nga ato që shkruhen për të. E kur nuk lexon vështirë e ke të dish cila është historia e Flamurit të Deçiqit 1911. Dhe kësisoj të gënjehesh lehtë pas emrave të tillë Amarcord (titull i një filmi të Felinit)që ai e sjell si referencë në titull e që është një sajim i vonshëm që i është bërë fotos së Marubit, por në origjinalin që unë kam marrë në Fototeken Marubi që në vitit 1988, nuk ka asnjë shënim. Desha ti them Kryeministrit se malësorët e Hotit i dinë historitë e veta më mirë se sa informacionet e shpërndara andej e këndej pa asnjë kriter vertetësie.

Kolec Palok Traboini
9 nëntor 2016


Shkrimi i Kryeministrit Edi Rama
AMARCORD

Është e njohur kjo foto e Marubit që paraqet flamurin e shpalosur nga Ded Gjo Luli gjatë kryengritjeve të mëdha për pavarësi më 1911-1912. Çka dihet më pak, është se ky flamur mund të jetë pikërisht ai që sollën në truallin mëmë, me porosi të diasporës shqiptare në SHBA, dy patriotë përmetarë, Gore Dindi dhe Toke Pollo. Ata u nisen për të luftuar së bashku në Kosovë dhe për t'u pjekur me heroin kryengritës më 1911. Asnjë nga të dy luftëtarët toskë, të cilët rrugëtuan në Kosovë e Shqipëri, pa mundur ta takonin vetë gegun e madh Ded Gjo Lulin, nuk e morën kurrë vesh se çfarë u bë me flamurin pasi ja dorëzuan një emisari të tij.

Çka mund ta bëjë të besueshme tezën se bëhet fjalë për këtë flamur, nuk është vetëm cilësia e përpunimit të tij, por edhe dy fakte të tjera: Mbi flamur është vendosur një cohë ku shkruhet "Flamuri i Liris" mars 1911, vit që përkon me nisjen e dy patriotëve drejt Kosovës. Ndërkohë, në shtizën mbajtëse, shohim një shqiponjë njëkrerëshe, e cila është konform shqiponjës simbol të SHBA.

Flamuri paraqitet në formën e labarum-it, në stilin e legjioneve romake përfshirë edhe në kohën e Kostandinit të madh, gjë që të kujton strofën e famshme të himnit të flamurit të Imz. Nolit, "Flamur që lind Shën Kostandinin, pajton Islamn'e Krishtërimin, çpall midis feve vllazërimin, flamur bujar për Njerëzi" 🇦🇱