25 January 2018

Protokolli i Gjenevës për viktimat e luftës, 1977- nga Kolec Traboini


PROTOKOLLI I GJENEVËS PËR VIKTIMAT E LUFTËS
- Nuk ka formë detyrimi dhe nuk është pranuar nga fuqitë e mëdha rajonale-

Nga KOLEC TRABOINI

 Protokollet që kanë të bëjnë me viktimat e luftës (ku përfshihen ushtarët e vrarë) janë trajtuar në Marrveshjen e Gjenevës në dy protokolle që mbajnë datën 8 qershor  1977, për të cilat nuk kemi dijeni nëse Shqipëria i ka firmosur. Por edhe nese i ka firmosur(çfarë nuk ka gjasë sepse qeveria komuniste nuk lejonte krijimin e varrezave të ushtarëve grekë në Shqipëri) ato nuk kanë fuqi ligjore ndërkombëtare. Pra nuk janë të detyrueshme për tu zbatuar. Pra kemi dy protokolle.
1- Protokolli Shtesë lidhur me Mbrojtjen e Viktimave të Konfliktit Ndërkombëtar të Armatosur, Gjenevë, 8 qershor 1977.
2- Protokolli Shtesë lidhur me Mbrojtjen e Viktimave të Konflikteve të Armatosura jo Ndërkombëtare, Gjenevë, 8 qershor 1977.

Shënimi informues në Wikipedia në gjuhën italiane që i shoqëron këto dy protokolle ështe si më poshtë:

Meqenëse nënshkrimi dhe ratifikimi i këtyre dy protokolleve ka ndeshur kundërshtime të forta, sidomos midis fuqive të mëdha dhe fuqive rajonale evropiane, rregullat e përfshira atje për momentin nuk kanë marrë vlerën e së drejtës zakonore ndërkombëtare.

Atëherë (pyesim ne Ministrin tonë të Jashtëm) mbi çfarë baze bëhen varrezat e pretenduara të 12 mijë ushtareve greke që erdhën si pushtues në Shqipëri në një luftë që kishte me Italinë, përderisa Konventa e Gjenevës per Viktimat (të vrarët) e Luftës nuk është e detyrueshme në të drejten zakonore ndërkombetare?
A nuk mjaftojnë që ti lemë ti mbledhin e ti varrosin në atdheun për të cilin luftuan apo i duan si mercenarë të vdekur për misionin e Megalidhes, prej të cilës kurrë nuk hoqën dorë shovinistët grekë.
Pse Qeveria jonë bëhet bashkëpunëtore e këtij qëllimi manipulues që mund të ketë pasoja tragjike për kombin shqiptar në rast të një konflikti ballkanik,  sepse i lë Greqisë mundësinë e ndërhyrjes ushtarake në territorin shqiptar nën pretekste për të mbrojtur varrezat e grekëve të rënë në luftën e tyre pushtuese dhe jo çlirimtare. 
Dhe derën e kanë të hapur sepse ende mbajnë në fuqi Ligjin grotesk dhe absurd të luftës me Shqipërinë që tregon në çfarë marrëzish dhe deliresh jeton politika greke.Por jo vetem ajo, por edhe këta marrokët tanë që nuk dinë të qeverisin dhe as të mbrojnë interesat kombëtare të shqiptarëve dhe shfaqen në fushën e diplomacisë si nul, apo kashtë e byk siç thotë populli.

https://it.wikipedia.org/wiki/Convenzioni_di_Ginevra

24 January 2018

🟦 A kanë grekët ligj lufte me Italinë?- nga Kolec Traboini
A KANË GREKËT LIGJ LUFTE ME ITALINË?
Çfarë duan varret e pushtuesve grekë në Shqipëri?

Nga Kolec P. Traboini

Një takim tre ditor i mbyllur u zhvillua në Korçë në mes të dy ministrave të jashtëm të Shqipërisë dhe Greqisë. Duke e marrë me mend se ministri që përfaqëson Shqipërinë në këto bisedime nuk ka nxjerrë zë sa i përket të vërtetave të dhimbshme historike, do të kishim dashtë që ministrit grek ti shtroheshin disa pyetje. Ta zëmë: A kanë në agjendën e vet politikanët e Greqisë ligj lufte me Italinë? Po me Gjermaninë, se me ata kanë bërë luftë. Meqë e paskan ende ligjin e luftës me Shqipërinë që kurrë nuk ka bërë ndonjë luftë pushtuese në histori.
Si mund të ketë ende në fuqi ligj lufte në mes të dy vendeve të Natos, të Bashkimit Europian do të ishte pyetja tjetër? Si mendoni se ka akoma ligj lufte në mes të Francës dhe Gjermanisë....Bah....Grekët me të vërtetë janë të çmendur, ndërkohë që politikanet tanë janë debila. Me plot kuptimin e fjalës.
Ne vërtetë u këndojmë trimërive e legjendarizojmë historinë, por nuk besoj se ka një komb tjetër të ketë pasur politikanë e shtetarucë më tradhtar të poshtër se kjo e mjera jonë Shqipëri. Prandaj jemi humbës në histori. Cili vend në Europë ka humbur më shumë territore se Shqipëria dhe cili vend tjetër ka pushtuar më shumë territore të tjera se sa Greqia. Territore shqiptare sigurisht.
Pse vazhdojmë të jemi humbës edhe sot e kësaj dite? Në Kosovë do ti japin troje shqiptare Malit te Zi me të ashtuquajturin demarkacionin i vijës së kufirit. Veç për ca viza në pasaportë. Mjerim. Por edhe turp gjithsesi. Politikanet europianë këndellen. Këndej do ta mbushim Shqipërinë me varre greke. Na u shpifën me këto varre ne këto dy pëllëmbë tokë që na kane lënë si Atdhe pasi na gjymtuan e grabitën gjysmën e trojeve shqiptare. Po fundja le ti marrin kockat e të vrarëve të vet në tokën e vet se nuk kanë rënë për Shqipërinë e shqiptarët po për Greqinë në atë kohe lufte, duke e bërë Shqipërinë e pushtuar fushëbeteje për interesa e veta shovinistë. Pse nuk e dimë ne që çakejtë e Athinës kërkonin Vorio Epirin, kur Epiri i Jugut ishte territor historikisht shqiptar. Ndërkohë viktimat e Çamërisë nuk kanë varr në trojet e veta të lashta. Pse nuk e ngremë zërin për Gjenocidin grek ndaj shqiptareve. Për masakrimin e burrave e grave, fëmijëve e pleqëve. Nuk dinë të flasin diplomatët tanë?
Por heshtin si mumie? Kjo se në Shqipëri ka ndodhur e paimagjinueshmja. Postkomunizmi ishte e vazhdon të mbetet një komunizëm i kamufluar aq ligsht që i shet interesat kombëtare fare hapur. A mund të mendohej në 1991 se i biri i kuadrit të lartë të Enver Hoxhës, Sulejman Bushati, do të bëhej Ministër i Jashtëm i Shqipërisë dhe do të kishim kryetar parlamenti ministrin e brendshëm të diktaturës. Interesat e kujt do të mbrojë ai ministri pinjoll i Sulejman Bushatit?! Jam i bindur se në takimin 3 ditor në Korçë ky pinjoll i komunizmit vetëm ka dëmtuar interesat e Shqipërisë e shqiptarëve pa asnjë përfitim veç atij personal të klanit qeverisës. Padyshim sepse varret e ushtarëve pushtues greke anë e mban tokave shqiptare janë shitje të interesave kombëtare, një plan dinak afatgjatë brenda strategjisë shoviniste greke.
Po, po, këtu ka ndodh e paimagjinueshmja.  
I shkreti popull në çfarë mjerimi ekonomik dhe intelektual ka rënë, një popull që edhe kur e rrahin edhe kur e poshtërojnë nuk e ngre zënë. Ja venë varrin e grekut që erdhi si pushtues si monument tek dera dhe shqipua hesht. 
Sa shumë po nguten brenda e jashtë Shqipërisë për ta shkatërruar e poshtëruar këtë komb. Këtë komb që ka zgjedhur si mjet lufte heshtjen pa e ditur se heshtja është humbësja më e madhe tragjike në histori.