10 September 2018

🍀 “Shtigjet e çeluna” tĂ« rinisĂ« sonĂ« nĂ« ShkodĂ«r - Kolec Traboini

Në foto: Hilmi Tukaj, Niç Bedeni dhe Nard Bushati

“SHTIGJET E ÇELUNA” TĂ‹ RINISĂ‹ SONĂ‹ NĂ‹ SHKODĂ‹R

Nga KOLEC TRABOINI

Ferdinand Bushati paska kĂ«tĂ« vit 86 vjetorin e lindjes dhe gĂ«zon shĂ«ndet tĂ« plotĂ«. Bashkohem dhe unĂ« me urimin e shumĂ« prej atyre qĂ« ruajnĂ« admirim  e respekt pĂ«r figurĂ«n e tij, pĂ«r shpirtin artistik e njerĂ«zor. JetĂ« tĂ« gjatĂ« profesor Nardi! ÇfarĂ« mund tĂ« them tjetĂ«r nĂ« kĂ«tĂ« ditĂ« tĂ« bukur pĂ«r ty? Plot mund tĂ« them pĂ«r ty Nard Bushati. PĂ«r ty dhe pĂ«r ne. Se puna jote ishte komunikimi njerĂ«zor, ajo pĂ«r tĂ« cilĂ«n kishte aq shumĂ« nevojĂ« shoqĂ«ria shqiptare dje, por edhe sot ka nevojĂ«. PikĂ«risht atĂ« frymĂ« e mirĂ«sjellje qĂ« pas kthimit nga shĂ«rbimi ushtarak, sapo kisha gjetur nĂ« fabrikĂ«n e FibrĂ«s nĂ« ShkodĂ«r tek inxhinier Bujar Bedalli, qĂ« mirĂ«sish mĂ« pranoi nĂ« punĂ«, kur kisha mbetur pa strehĂ« e pa mbĂ«shtetje, aq sa nuk mund tĂ« pĂ«rshkruhet pa njĂ« dhimbje tĂ« madhe ajo çfarĂ« koha i rezervonte njeriut. GjĂ« e rrallĂ« pĂ«r kohĂ«n kjo mirĂ«si njerĂ«zore.  Edhe tek Nard Bushati takova gjithashtu njeriun e mirĂ«sjellĂ«, njĂ« masovik tĂ« mrekullueshĂ«m. GjithmonĂ« i qeshur, qĂ« i mirĂ«priste tĂ« rinjtĂ« e qytetit e jo vetĂ«m ata, nĂ« Klubin e RinisĂ« me njĂ« mirĂ«si tipike shkodrane. Me Nard Bushatin e ndjeje vetĂ«n mirĂ«. Ishte miqĂ«sor e i afĂ«rt me tĂ« gjithĂ«. Tip sportiv, artist, qĂ« dinte si tĂ« sillej e tĂ« afronte njerĂ«zit. Klubi i RinisĂ« qĂ« nga viti 1968 kur erdhi Nard Bushati e me tej, u bĂ« njĂ« qendĂ«r rinore e pa zĂ«vendĂ«sueshme e qytetit.
 Mbaj mend se kishte nĂ« ShkodĂ«r edhe njĂ« degĂ« hijerĂ«ndĂ« tĂ« Lidhjes sĂ« ShkrimtarĂ«ve, por ishte krejt e paralizuar dhe  e politizuar. Nuk i nuk i afronin tĂ« rinjtĂ«, aq sa njĂ« herĂ«, njĂ« shkrimtar qĂ« shumĂ«kush mund ta ketĂ« harruar, korçari Guri Miçinoti, u tha nĂ« mes tĂ« mbledhjes i nervozuar se drejtuesit po  mburreshin sikur i ndihmonin talentet e reja: “TĂ« rinjtĂ« jo vetĂ«m qĂ« nuk i afroni e ndihmoni, por ata, kur shkojnĂ« ti takojmĂ« pshurrĂ«n prej frikĂ«s sĂ« shefave”. NjĂ« guxim i çmendur nga njĂ« shkrimtar shofer nĂ« atĂ« kohĂ«, por qĂ« e mbronte qenia si punĂ«tor dhe “HĂ« mo, se kĂ«shtu Ă«shtĂ« Guri.”
Por me Klubin e Nard Bushatit ndodhte ndryshe. Isha punĂ«tor me njĂ« jetĂ« tĂ« izoluar, e ku tjetĂ«r mund te takoja miq letrare veç tek Klubi i Nard Bushatit. Atje u njoha sĂ« pari vetĂ« Nardin qĂ« mĂ« mirĂ«priti e mĂ« prezantoi me profesorin e ndjerĂ« Hasan Lekaj, qĂ« drejtonte rrethin letrar. U takova e u miqĂ«sova pastaj me Tonin Shtjefnin, Alfred Çapalikun, Dod Kaçaj, Bashkim Golemin, Xhahid Bushatin, Mehmet GucinĂ«, Rudina Lohja e Suzana Gegenin, Shyqyri Mollaj, Arben Shehi, Ruzhdi Jata, Fluturak Germenji, Fejzi Gushta, Vjollca Kapisyzi ,Robert Jaubelli, Marta Qesteri, Muço Muho, PĂ«llumb Sulo, Burhan Kurti, Ruzhdi Jata, Kudrete Kozmaj, Qemal Hoxha, Mehmet Shpuza, Bedri Islami, Maliq Bitri, Valentina Ago, Drita Bekteshi, Jozefina Nikaj, Paulin Shtjefni, Osman Kazmaj, Ilir Resnja, Luan Mema, Qemal Hoxha, GĂ«zim Basha, Abdulla Poti, Hilmi Tukaj e tjerĂ«. PĂ«rmenda 36 letrarĂ« tĂ« rinj tĂ« grupit qĂ« nĂ«n kujdesin e Nard Bushatit dhe prof. Hasan Lekes nxirrnim almanakun letrar “Shtigje tĂ« çeluna” njĂ« kopje tĂ« cilit, botim i vitit 1970, e ruaj si njĂ« libĂ«r i çmuar nĂ« bibliotekĂ«n time personale. Edhe me shkakun emocional se aty kam botuar tregimin tim tĂ« parĂ«, “Muzg i bardhĂ«”, me motiv vrasjen nĂ« PejĂ« tĂ« motrĂ«s sĂ« “MotrĂ«s Tone” tĂ« Kol Idromenos, njĂ« ngjarje e dhimbshme brenda familjes sime.
Ku mund ti njihja gjithë këto krijues të rinj pa atë takimin dhe afrimin që më bëri Nard Bushati në klubin e Rinisë, ku u gjenda me kaq shumë miq e shokë që nuk i kisha pasur kurrë më parë. Mos vallë do të mund të ecja sadopak në fushë të letrave e të gazetarisë pa atë përvojën sado të vogël në Klubin e Nard Bushatit. Mendoj se jo. Se në jetë njeriu e krijon përvojën e vet copëza - copëza për të krijuar e gjetur vendin e vet sado modest në mozaikun e madh të artit.
 TĂ« flasĂ«sh pĂ«r Nard Bushatin Ă«shtĂ« sikur tĂ« flasĂ«sh pĂ«r pasionet e qindra tĂ« rinjve,  pĂ«r tĂ« gjithĂ« kĂ«ta miq e shok tĂ« Ă«ndĂ«rrimeve letrare tĂ« rinisĂ« sonĂ«, bash atĂ«herĂ« kur nisĂ«n udhĂ«t tona nĂ«pĂ«r “Shtigjet e çeluna” tĂ« Klubit tĂ« RinisĂ« nĂ« ShkodĂ«r.

Shtator 2018
Foto e sipërme e marrë nga Agron Isufi
Foto e poshtme almanaku "Shtigje të çeluna" 1970 dhe tregimi "Muzg i bardhë" nga K.Traboini


WORLD POETICA CHANNEL