23 August 2018

Në Katedralen e Tivarit shkruhet serbisht - nga Zef Hott Gojçaj


PËRUROHET KATEDRALJA E TIVARIT ME PARATË E SHQIPTARËVE, KOSTUME MALAZEZE E FJALËT E KRISHTIT TË SHKRUARA SERBISHT

Nga ZEF HOTT GOJÇAJ

Zef Hott Gojçaj
Sot, në shekullin XXI, kur flitet për demokraci më shumë se kurrë një herë në mbarë botën, në shtetet ish-komuniste gati gjithkund, populli nuk ka guxim të shprehi ndjenjat kombëtare a po fetare lirisht apo si u ka hije. Me 3 Shtator 2017 u bë shugurimi i katedrales se re në Tivar, dikur vend shqiptar por sot e vështirë me ja gjet identitetin, duke konstatuar se edhe emrin ja kanë ndërrua. Sot ai thirret Bar.
Kjo katedrale u ndërtua me ndihmën financiare nga shqiptaret e diasporës, posaçërisht te atyre nga New Yorku dhe Detroiti ne Amerikë.
Gjatë ceremonisë së meshës morën pjesë një numër i konsiderueshëm klerikësh shqiptarë, e po ashtu besimtarë të krishterë shqiptar nga diaspora e viset tjera, duke paraqitur një eveniment madhështor për kombin shqiptar dhe Krishterimin.
Shikuesit shqiptarë të këtij përurimi u ndjenë të zhgënjyer duke mos parë ndonjë mbishkrime në gjuhën e tyre; Flamurin Shqiptar, apo një simbol tjetër identifikues si p.sh. femrat të veshura me xhubleta a po tjera veshje shqiptare, ase meshkujt me plisa ne krye e veshmbathje tjera. Çka është e papranueshme aty mund të shihen vetëm disa meshkuj e femra të veshur me rrobe kombëtare malazeze, por jo shqiptare. Liturgjia shërbehej kryesish në gjuhën serbe, dhe kori i kishës këndonte lutjet po në gjuhën sllave. A është e mundur që sllavët të kenë prioritete që të prezantojnë veten, para shqiptareve, në një eveniment shqiptare, e ne shqiptaret mos me e thanë një fjalë për këtë çështje? Dhe shqiptarët mbesin gjithnjë në heshtje në humbje.!
Në një mbishkrim me fjalët e Jezu Krishtit, të shënuara në gjuhën serbe " Tebi cu dati kljuceve” kur Jezusi autorizon Pjetrin për të mbajtur çelësin e Amshimit; Jezusi nuk e tha këtë në gjuhen serbe por në gjuhën Aramaike. Pra po të duam me ju përshtat rastit, a nuk ishte më mirë të shkruhej: "Ty do ta dorëzoj çelësin!” ose po s’e deshnin me përdorë as njërën prej këtyre gjuhëve, pse s’u përdorë gjuha Aramaike, a po gjuha Latinishte e cila është përdorur në kishën katolike afër 20 shekujve. A ka justifikim në këtë rast? Le të gjykojnë lexuesit!
Në kontekstin e kësaj ngjarje bie në sy prezenca e klerikut serbofil, Amfilohije Radovic, i cili është antikrisht dhe antishqiptar, me sjelljen e tij armiqësorë ndaj shqiptareve duke shpërndarë urrejtje dhe përçarje. Them se ai është antikrisht për arsye se Jezu Krishti ka predikuar Paqen dhe dashurinë ndaj popullit, duke thanë: “Duaje fqinjin tënd si vetveten”. Z. Radovic nuk predikon as dashurinë as paqen. Pra ai s'ka pas vend në këtë tubim madhështor. Z. Radovic nuk është i mirë se ardhur në shumë qendra të Malit të Zi, pra ai s’ka pas vend as në qendrën tonë shenjtërore, në Katedralen e Tivarit.
Vjen pyetja çka duhet te bëjnë shqiptarët për të realizuar të drejtat e veta në trojet e tyre? Kur është fjala për popullin shqiptar në Mal të Zi, situata është pak e komplikuar për arsye se ata përbejnë një pakice kombëtare, por si qytetarë të atij shteti, të drejtat civile i kanë të garantuara si mbarë qytetarët tjerë të Malit Zi. Kushtetuta është e shkruar në letër por veprat zbatohen në jetën e përditshme, ashtu si u konvenon disave në pushtete duke përdorur presionin a po shtyrjen e vendimeve të rëndësishme për një ditë tjetër. Ndoshta problemi kryesor i popullit Shqiptar në Mal te Zi është se ata janë të pa organizuar politikisht për të udhëhequr popullin e vet. Në një pakicë të vogël të popullit shqiptar janë të regjistruara 10-12 parti politike, dhe kurrë një prej tyre akoma nuk ka prezantuar një program solid për zbatimin ligjor në Kuvendin e Malit te Zi. Pse krye partiakët nuk bashkëpunojnë me njëri-tjetrin duke krijuar një program të pëlqyeshëm para votuesve të tyre dhe të pranueshme në Parlament?
Kur është fjala për popullin shqiptar në përgjithësi, e veçanërisht te atyre në Shqipëri dhe Kosovë, situata është më e kollajtë, për arsye se të dyja shtetet kanë krijuar sistemin shoqëror demokratik, me zgjedhje të lira, por me baza shumë të dobëta ekonomike.
Megjithatë problemet janë të shumëllojshme, pikë së pari influenca e dy armiqve shekullore; Serbisë dhe Turqisë, të cilat vazhdojnë dominancën në shume sfera jetësore, si ato; kulturore, religjioze, politike, ekonomike dhe edukative. Influenca e këtyre dy shteteve armiqësore nuk lejon zhvillimin e duhur te dy shteteve shqiptare, por aq me tepër i mban të ndenjura (stagnant), dhe zhvillon korrupsionin në organet shtetërore, institucionet religjioze dhe tjera sfera shoqërore, duke krijuar moskënaqësi në mbare popullin dhe mosbesim në udhëheqësit shtetërorë.
Duke komentuar në temën: A mund të mbijetojë kombi Shqiptar, neve duhet ta kuptojmë se tjetër alternative nuk guxon të ekzistoje. Populli Shqiptare është kombi më i vjetër në Europë dhe si i tillë duhet të mirë-paraqesë  veten në mbarë botën. Për ta arrit qëllimin në ketë drejtim populli shqiptar, e posaçërisht qeveritarët e tyre të cilët organizojnë dhe udhëheqin të dy shtetet, duhet të mësojnë prej historisë së tyre të kaluar (mos harro: Historia est mater studiorum), e po ashtu duhet të mësojnë edhe prej gabimeve që kanë bërë kohë mbas kohe me shekuj, se vetëm ata duhet ta caktojnë fatin e tyre e kurrkush tjetër.
Pikësëpari këto dy shtete janë të lokalizuara në Europë, dhe aty do të mbesin, pra ato duhet të bashkëpunojnë dhe forcojnë marrëdhëniet me Europën dhe Amerikën në të gjitha sferat jetësore. Mos të harrojmë se Europa dhe Amerika ja prunë Kosovës lirinë /pavarësinë. Mos të kishin intervenu Amerika dhe Austria në konferencën e Ambasadoreve të Londrës e Konferencën e Paqes në Paris ndoshta sot nuk do të kishim pas një Shqipëri të cilën të gjithë e duam. Është me rëndësi mos të harrohen kurrë kontributet e mëdha që i beri diaspora në lidhje me këtë rast në krye me Fan Nolin, Faik Konicën, etj.
Turqia dhe Serbia, armiqtë tonë shekullor, vazhdojnë me aspirata të tyre dominuese, dhe nuk pritet se ata do të ndjekin politikë pozitive për popullin shqiptar në të ardhmen, pra neve duhet të mësojmë mend një herë e përgjithmonë, dhe të themi: Se mjaft është mjaft dhe të marrim një drejtim nga perëndimi dhe të ndalojmë vehabizmin shqiptar. Shqiptarët nuk kanë kurrgjë të përbashkët me kulturën Arabe dhe atë Osmane ( po të ishte kultura Arabe e pëlqyeshme atëherë pse Spanjollet e ndaluan fenë Islame mbas 8 shekujve të dominancës tyre mbi Spanjën). Është interesante se as një shtet tjetër në Ballkan nuk e pranoj Islamin për pos popullit Shqiptar në Kosovë dhe Shqipëri ( ësht fakt se Turqia i mbajti të okupuara gjithashtu edhe Serbinë, Bullgarinë, Maqedoninë, Greqinë, Kroacinë etj, gjatë okupimit të tyre shekullore, por sot feja Islame nuk është dominuese në kurrnjë prej këtyre shteteve), e pse? .....Nuk kam qëllim për të fyer fenë Islame, as kurrë një fe tjetër, për arsye se feja është opsion i lirshëm i çdo njeriu, por dua të konstatoj se ajo shpesh keqpërdoret për qëllime personale, dominuese dhe okupuese. Serbia me shekuj konvertoj kishat katolike ne ato ortodokse nëpër Kosovë, dhe ndërtoj disa të reja, duke deklaruar se Kosova qenka gjoja djepi i Serbisë. Nga ana tjetër Turqia Erdoganiste, ndërton xhamia, aty këtu, nëpër Kosove e Shqipëri gjoja për te "ndihmua zhvillimin" e kombit shqiptare. Këto manovra dhe manipulime duhet të ndalohen sa më parë.
Si e citova më parë: Populli shqiptar duhet të mësojë prej gabimeve të bëra më parë. Kur Shqipëria zhduki komunizmin në vitet e 90-ta, euforia e gëzimi s' pat kufi, por çfarë ndodhi me vonë? U zgjodh Sali Berisha për president, dhe derisa ai kishte nevoje për forca ushtarak, e mbante lidhje me Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe NATO-n, por kur situata politike u qetësua, Sali Berisha dështoj me Perëndimin dhe muer drejtimin nga Lindja. Këtu është bërë gabim fatal për kombin shqiptare si shkruan gazetari Amerikan Christopher Deliso, i cili thotë: "Berisha dhe Gazidede i hapen portat islamit vehabist në Shqipëri". Siç shkruan ai, Bashkim Gazidede ishte zyrtari i dytë më i fuqishëm i Sali Berishës dhe një mysliman i devotshëm, i cili i bëri të mundshme aspiratat e grupeve islamike, disa prej të cilave mbanin lidhje të afërta me grupet terroriste ndërkombëtare, për të përhapë ideologjinë Arabo-Vehabiste në Shqipëri dhe më gjerë. Për të lexuar më gjërë kerkoni shkrimin e Christopher Deliso, “The Coming Balkan Caliphate: The Threat of Radical Islam to Europe and the West”.
Gabimet s'mund të harrohen por është me rendësi ato mos të përsëritën. Elita intelektuale dhe qeveritarët kryesor të këtyre dy shteteve duhet të bashkëpunojnë për të siguruar ruajtjen e të drejtave të njeriut, lirinë e shprehjes dhe besimit, kontrollin e kufijve dhe paqen brenda shteteve për të ndaluar aktet kriminale dhe terroriste. Gjithashtu ne sferën ekonomike popullit duhet ofruar kushtet jetësore duke ju dhënë mundësia për të punuar dhe pajis me sigurimin shëndetësor për të evituar emigrimin jashtë shtetit.
Me në fund forcat intelektuale duhet të angazhohen në mediat publike sa më shumë për të diskutuar temat/subjektet e rëndësishme të jetës në kohën e caktuar, duke informuar popullin me fakte të vërteta dhe reale pa devijime. Kurrgjë e rëndësishme nuk kryhet duke heshtur. Në përfundim një citat i vlefshëm nga shkencëtari i njohur Albert Einstein: "The world will not be destroyed by those who do evil, but by those who watch them without doing anything". (Bota nuk do të shkatërrohet nga ata që e bëjnë të keqen, por nga ata që i shikojnë pa bërë asgjë).

Redaktoi: Kolec Traboini

WORLD POETICA CHANNEL